Jadłospis
Dzień |
Śniadanie/ II Śniadanie 25% energii / 10%energii |
Obiad 30%energii |
Podwieczorek 10% energii |
20.05.24r. |
Bułeczka maślana (1) z masłem (7), zupa mleczna (7) jaglanka ze świeżymi truskawkami i bananem.
Herbatka z cytryną
II Śn. Marchew i rzodkiewka do chrupania /
Woda do picia
|
Zupa krupnik(1) z jarzynami (9), lubczykiem i natką pietruszki.
Kotleciki mielone wieprzowe (1,3), ziemniaczki, mizeria z ogórków i cukinii na jogurcie naturalnym (7). Kompot wieloowocowy
|
Koktajl z owoców leśnych na maślance (7),
zdrowa przekąska jabłkowo-pomarańczowa „Porcja Dobra”
. |
21.05.24r. |
Chleb mieszany „pełne ziarno” (1) z masłem (7), pierś wędzona z indyka, szpinak baby, ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe.
Kawa zbożowa (7) / Herbatka z cytryną
II Śn. Orzechy nerkowca (8), żurawina /
Woda do picia
|
Rosół na kurczaku z makaronem (1), jarzynami (9) i świeżym lubczykiem.
Brązowy ryż zapiekany z jabłuszkiem, polany sosem jogurtowym (7) i cynamonem.
Kompot wieloowocowy.
|
Owoce w cząstkach:
Arbuz, winogrona bezpestkowe, kiwi
|
22.05.24r. |
Chlebek mieszany (1) z masłem (7), pasztet drobiowy własnego wykonania, pomidor, kiełki lucerny.
Kakao (7)/ Herbatka z cytryną
II Śn. Banan / Woda do picia
|
Zupa ogórkowa z ryżem, jarzynami (9), zabielana (7).
Kasza orkiszowa (1), pierś z kurczaka w panierce z mąki kukurydzianej, marchew z groszkiem na gęsto.
Kompot wieloowocowy
|
Paluch serowy (1,7)
Maślanka naturalna (7)
Jabłuszko
|
23.05.24r. |
Chlebk orkiszowy (1) z masłem(7), pastą z brokuła i sera fety z prażonym słonecznikiem, papryka
Kawa zbożowa (7) /
Herbatka z cytryną
II Śn. Świeży sok owocowo-warzywny
( jabłko, ogórek, szpinak, cytryna)
|
Zupa jarzynowa (9) z kaszą manną (1), zabielana (7).
Pełnoziarniste spaghetti (1) bolognese z mięsem wieprzowym.
Kompot wieloowocowy
|
Naturalny mus owocowy z jabłek, banana i mango z suszoną truskawką.
Wafel ryżowy
|
24.05.24r. |
Chleb żytni (1) z masłem(7), żółtym serem, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem.
Kakao (7) / Herbatka z cytryną
II Śn. Słonecznik, pestki dyni / Woda do picia
|
Barszcz ukraiński z fasolą, jarzynami (9), zabielany (7).
Krokiety rybno – ziemniaczane (1,4) z pietruszką, kasza jęczmienna (1), brokuł i kalafior z masełkiem
Kompot wieloowocowy.
|
Galaretka owocowa ze świeżymi truskawkami i borówkami. |
* W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia,oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona, pieprz, pieprz ziołowy, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
UWAGA: Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Lista składników alergennych oznaczone numerami :
1. |
zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym pszenica orkisz i khorasan), żyto, jęczmień, owies i produkty pochodne |
8. | orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie, laskowe, nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe), migdały i oraz produkty pochodne produkty pochodne. |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | 9. | seler i produkty pochodne |
3. | jaja i produkty pochodne | 10. | gorczyca i produkty pochodne |
4. | ryby i produkty pochodne | 11. | nasiona sezamu i produkty pochodne |
5. | orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne | 12. | dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2 dla produktów w postaci gotowej do spożycia |
6. | soja i produkty pochodne | 13. | łubin i produkty pochodne |
7. | mleko i produkty pochodne | 14. | mięczaki i produkty pochodne |