Przedszkole nr 13 w Katowicach

Jadłospis

 W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami  substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.  Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy:  lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia,oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona, pieprz, pieprz ziołowy, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

UWAGA: Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Lista składników alergennych oznaczone numerami :

1.

zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym pszenica orkisz i khorasan), żyto,  jęczmień, owies i produkty pochodne

8. orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie,  laskowe, nerkowca,  orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe), migdały i oraz produkty pochodne produkty pochodne.
2. skorupiaki i produkty pochodne 9. seler i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne 10. gorczyca i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne 11. nasiona sezamu i produkty pochodne
5. orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne 12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2  dla produktów w postaci gotowej do spożycia 
6. soja i produkty pochodne 13. łubin i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne 14. mięczaki i produkty pochodne