Jadłospis
Dzień |
Śniadanie/ II Śniadanie 25% energii / 5%energii |
Obiad 35%energii |
Podwieczorek 10% energii |
10.03.25r. |
Chleb orkiszowy(1) z masłem(7), szyneczka wieprzowa, sałata masłowa, pomidor, kiełki rzodkiewki.
Kawa zbożowa (7)
II Śn. Jabłko/ Woda do pici
|
Zupa krupnik z kaszą jęczmienną (1), jarzynami (9) i natką pietruszki.
Pełnoziarniste spaghetti(1) bolognese z mięsem wieprzowym i sosem pomidorowym z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.
Kompot wieloowocowy.
|
Pudding ryżowy (7) z wanilią i musem malinowym.
Ciasteczko owsiane bez cukru (1,7)
|
11.03.25r. |
Chleb żytni (1) z masłem (7), ser żółty (7), jajko na twardo (3), ogórek zielony.
Kakao (7)
II Śn. Mandarynki / Woda do picia
|
Rosół na kurczaku z makaronem (1), jarzynami (9), natką pietruszki i lubczykiem.
Zapiekanka ziemniaczana z cebulką, kiełbaską, żółtym serem (7) i sosem czosnkowo-jogurtowym (7), ogórek kiszony.
Kompot wieloowocowy
|
Wafel ryżowy z masłem orzechowym 100% (5), konfiturą malinową i bananem
Herbatka pomarańczowa
|
12.03.25r. |
Chleb mieszany “pełne ziarno” (1) z masłem (7), pasztet drobiowy z kurczaka (wyrób własny), ogórek kiszony, pomidor.
Kawa zbożowa(1,7)
II Śn. Naturalne chipsy z suszonego buraka i malin / Woda do picia
|
Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami (9), zabielana (7).
Knedle(1,3) na słodko z truskawkami, polane masełkiem (7) - wyrób własny.
Kompot wieloowocowy
|
Pełnoziarniste tosty (1) z żółtym serem (7), salami i ketchupem
Herbatka miętowa.
|
13.03.25r. |
Chleb mieszany(1) z masłem(7), pasta z białego sera (7) i brzoskwini. Kakao (7)
II Śn. Naturalny sok owocowo-warzywny ( Jabłko, pomarańcz, seler naciowy (9))
|
Zupa brokułowa z ziemniakami, jarzynami (9), zabielana (7).
Ryż brązowy, kurczak w sosie curry z papryką, fasolka szparagowa.
Kompot wieloowocowy.
|
Koktajl ananasowo-bananowy na maślance naturalnej (7).
Ciastko wielozbożowe z jagodą bez cukru (1,7)
|
14.03.25r. |
Chleb żytni (1) z masłem (7) i powidłami śliwkowymi.
Manna na mleku (1,7).
Herbatka z cytryną
II Śn. Ogórek zielony, kolorowa papryka / Woda do picia
|
Zupa krem z zielonego groszku z jarzynami(9), zabielana(7), podana z grzankami ziołowymi (1).
Burgery rybne z miruny z zieloną pietruszką i marchewką (1,3,4), ziemniaczki, surówka z kapusty kiszonej, jabłka, marchwi i cebuli. Kompot wieloowocowy.
|
Muffinki waniliowe- wyrób własny (1,3,7)
Kefir naturalny (7)
|
Dzień |
Śniadanie/ II Śniadanie 25% energii / 5%energii |
Obiad 35%energii |
Podwieczorek 10% energii |
03.03.25r. |
Chleb mieszany(1) z masłem(7) i dżemem malinowym. Mleko (7) z musli pełnoziarnistym
|
Zupa krem z białych warzyw (9), zabielana
(7), podana z grzankami ziołowymi (1). Fileciki drobiowe z kurczaka w płatkach kukurydzianych pełnoziarnistych (1,3), ryż brązowy, sałatka z pomidorów i ogórków kiszonych. Kompot wieloowocowy. |
Koktajl z czarnej porzeczki z miodem na maślance naturalnej (7)
Pałeczki kukurydziane |
04.03.25r. |
Chleb orkiszowy (1) z masłem (7).
Kiełbaski wieprzowe na ciepło z ketchupem, kolorowa papryka. Kawa zbożowa (1,7) II Śn. Jabłko / Woda do picia |
Barszcz ukraiński z fasolą, jarzynami (9),
zabielany (7). Kotlety jajeczne (3) ze szczypiorkiem, puree ziemniaczane (7), mizeria z ogórków na jogurcie naturalnym (7) Kompot wieloowocowy |
Galaretka truskawkowa z
wiórkami gorzkiej czekolady i świeżymi borówkami. |
05.03.25r. |
Chleb mieszany “pełne ziarno” (1)
z masłem (7), pasta z suszonych pomidorów, słonecznika i zielonej pietruszki, ogórek kiszony. Kakao (7) II Śn. Pomelo/ Woda do picia |
Żurek(1) z ziemniakami, jarzynami (9),
jajkiem (3), zabielany (7). Makaron świderki (1) z białym serm (7) i musem truskawkowym. Kompot wieloowocowy |
Baton (1) z masłem (7), zielonym ogórkiem i czarnuszką. Herbatka miętowa.
|
06.03.25r. |
Chleb orkiszowy (1) z masłem(7),
szynka gotowana wieprzowa, szpinak baby, pomidor. Kawa zbożowa (1,7) II Śn. Naturalny sok owocowowarzywny ( Jabłko, mandarynka, papryka, marchew) |
Zupa marchewkowa z makaronem (1),
jarzynami (9), natką pietruszki, zabielana (7) Pieczeń rzymska w sosie chrzanowym (7), ziemniaki, buraczki na ciepło. Kompot wieloowocowy |
Jogurt naturalny (7) z
musem z mango i herbatnikami maślanymi bez cukru (1) |
07.03.25r. |
Chleb mieszany (1) z masłem (7), i
żółtym serem (7), jajecznica (3) ze szczypiorkiem, ogórek zielony. Kakao (7) II Śn. Gruszka / Woda do picia |
Zupa wiejska z ziemniakami ,jarzynami(9),
natką pietruszki, lubczykiem, zabielana(7). Pulpety rybne z miruny (4) w sosie pomidorowym, kasza orkiszowa, surówka z kapusty kiszonej, marchwi i oliwy z oliwek. Kompot wieloowocowy. |
Muffinki bananowe - wyrób
własny (1,3,7) Herbatka z róży
|
Dzień |
Śniadanie/ II Śniadanie 25% energii / 5%energii |
Obiad 35%energii |
Podwieczorek 10% energii |
24.02.25r. |
Chleb mieszany(1) z masłem(7), pasta z żółtego sera (7) i ogórka kiszonego, papryka kolorowa.
Kakao (7)
II Śn. Jabłko / Woda do picia
|
Zupa kalafiorowa z manną (1), jarzynami (9), zabielana (7).
Kasza jęczmienna (1) z gulaszem wieprzowym, ogórek kiszony w słupku.
Kompot wieloowocowy.
|
Kisiel z czarnej porzeczki (wyrób własny) z rurką waflową (1,3).
|
25.02.25r. |
Chleb orkiszowy (1) z masłem (7) i miodem. Zupa mleczna (7) owsianka (1) z żurawiną.
Herbatka z cytryną
II Śn. Mandarynki / Woda do picia
|
Zupa ogórkowa z ziemniakami , jarzynami (9), zabielana(7).
Placuszki ziemniaczane (1,3) z kleksem jogurtu czosnkowego (7).
Kompot wieloowocowy
|
Pieczywo pełnoziarniste Vasa (1) z masłem (7), pomidorem i prażonym słonecznikiem.
Herbatka wiśniowa
|
26.02.25r. |
Chleb mieszany “pełne ziarno” (1) z masłem (7), pierś wędzona z indyka, pomidor, ogórek zielony.
Kawa zbożowa (1,7)
II Śn. Naturalne chipsy z gruszki / Woda do picia
|
Zupa krem jarzynowa (9), zabielana (7), podana z groszkiem ptysiowym (1)
Pierogi ruskie (1,3,7), podane z zeszkloną cebulką, surówka z marchwi i jabłuszka.
Kompot wieloowocowy
|
Banan polany gorzką czekoladą.
Herbatka miętowa.
|
27.02.25r. |
Chleb żytni(1) z masłem(7), pasta z białego sera (7), szczypiorku, i rzodkiewki, ogórek zielony
Kakao (7)
II Śn. Naturalny sok owocowo-warzywny ( Jabłko, gruszka, szpinak, cytryna)
|
Zupa szpinakowa z ziemniakami, jarzynami (9), natką pietruszki, zabielana (7).
Potrawka warzywna z brązowym ryżem i kurczakiem.
Kompot wieloowocowy
|
Pączusie gnizda (wyrób własny) (1,3,7)
Herbatka malinowa
|
28.02.25r. |
Chleb mieszany (1) z masłem (7), “zielona” pasta z awokado i jajka (3), pomidor.
Kawa zbożowa (1,7)
II Śn. Marchew, kalarepka do chrupania/ Woda do picia
|
Zupa ryżowa z jarzynami(9), natką pietruszki, lubczykiem, zabielana(7).
Ryba miruna w panierce (1,3,4), ziemniaczki, kapusta kiszona na ciepło z cebulką.
Kompot wieloowocowy.
|
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi (wyrób własny) (1,3,7)
Kubeczek mleka (7)
|
W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia,oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona, pieprz, pieprz ziołowy, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
UWAGA: Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Lista składników alergennych oznaczone numerami :
1. |
zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym pszenica orkisz i khorasan), żyto, jęczmień, owies i produkty pochodne |
8. | orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie, laskowe, nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe), migdały i oraz produkty pochodne produkty pochodne. |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | 9. | seler i produkty pochodne |
3. | jaja i produkty pochodne | 10. | gorczyca i produkty pochodne |
4. | ryby i produkty pochodne | 11. | nasiona sezamu i produkty pochodne |
5. | orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne | 12. | dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2 dla produktów w postaci gotowej do spożycia |
6. | soja i produkty pochodne | 13. | łubin i produkty pochodne |
7. | mleko i produkty pochodne | 14. | mięczaki i produkty pochodne |