Przedszkole nr 13 w Katowicach

Jadłospis

                  https://przedszkole20.oswiata-otwock.pl/images/glowne/316-8324.jpg

Dzień

Śniadanie/ II Śniadanie

25% energii / 5%energii

Obiad

35%energii

Podwieczorek

10% energii

10.03.25r.
Chleb orkiszowy(1) z masłem(7), szyneczka wieprzowa, sałata masłowa, pomidor, kiełki rzodkiewki. 
Kawa zbożowa (7)
 
II Śn. Jabłko/ Woda do pici
 
Zupa krupnik z kaszą jęczmienną (1), jarzynami (9) i natką pietruszki.
 
Pełnoziarniste spaghetti(1) bolognese z mięsem wieprzowym i sosem pomidorowym z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.
Kompot wieloowocowy.
 
Pudding ryżowy (7) z wanilią i musem malinowym.
Ciasteczko owsiane bez cukru (1,7)
11.03.25r.
Chleb żytni (1) z masłem (7), ser żółty (7), jajko na twardo (3), ogórek zielony.
Kakao (7)
 
II Śn. Mandarynki / Woda do picia
 
 
Rosół na kurczaku z makaronem (1), jarzynami (9), natką pietruszki i lubczykiem.
 
Zapiekanka ziemniaczana z cebulką, kiełbaską, żółtym serem (7) i sosem czosnkowo-jogurtowym (7), ogórek kiszony.
Kompot wieloowocowy 
Wafel ryżowy z masłem orzechowym 100% (5), konfiturą malinową i bananem
 
Herbatka pomarańczowa
12.03.25r.
Chleb mieszany “pełne ziarno” (1) z masłem (7), pasztet drobiowy z kurczaka (wyrób własny), ogórek kiszony, pomidor.
Kawa zbożowa(1,7)
 
II Śn. Naturalne chipsy z suszonego buraka i malin / Woda do picia
Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami (9), zabielana (7).
 
Knedle(1,3) na słodko z truskawkami, polane masełkiem (7) - wyrób własny.
Kompot wieloowocowy
Pełnoziarniste tosty (1) z żółtym serem (7), salami i ketchupem
 
Herbatka miętowa.  
13.03.25r.
Chleb mieszany(1) z masłem(7), pasta z białego sera (7) i brzoskwini. Kakao (7)
 
II Śn. Naturalny sok owocowo-warzywny ( Jabłko, pomarańcz, seler naciowy (9))
Zupa brokułowa z ziemniakami, jarzynami (9), zabielana (7).
 
Ryż brązowy, kurczak w sosie curry z papryką, fasolka szparagowa.
Kompot wieloowocowy. 
Koktajl ananasowo-bananowy na maślance naturalnej (7).
Ciastko wielozbożowe z jagodą bez cukru (1,7)
14.03.25r.
Chleb żytni (1) z masłem (7) i powidłami śliwkowymi.
Manna na mleku (1,7).
Herbatka z cytryną
 
II Śn. Ogórek zielony, kolorowa papryka / Woda do picia
 
 
Zupa krem z zielonego groszku z jarzynami(9), zabielana(7), podana z grzankami ziołowymi (1).
 
Burgery rybne z miruny z zieloną pietruszką i marchewką (1,3,4), ziemniaczki, surówka z kapusty kiszonej, jabłka, marchwi i cebuli. Kompot wieloowocowy.
Muffinki waniliowe- wyrób własny (1,3,7)
 
Kefir naturalny (7)

 

Dzień

Śniadanie/ II Śniadanie

25% energii / 5%energii

Obiad

35%energii

Podwieczorek

10% energii

03.03.25r.

Chleb mieszany(1) z masłem(7) i dżemem malinowym. Mleko (7) z musli pełnoziarnistym
(1)
z truskawką i wiśnią.
Herbatka z cytryną.


II Śn. Słonecznik prażony, rodzynki/
Woda do picia

Zupa krem z białych warzyw (9), zabielana
(7),
podana z grzankami ziołowymi (1).

Fileciki drobiowe z kurczaka w płatkach
kukurydzianych pełnoziarnistych (1,3)
, ryż
brązowy, sałatka z pomidorów i ogórków kiszonych.
Kompot wieloowocowy.
Koktajl z czarnej porzeczki z miodem na maślance naturalnej (7)
Pałeczki kukurydziane
04.03.25r.
Chleb orkiszowy (1) z masłem (7).
Kiełbaski wieprzowe na ciepło z
ketchupem, kolorowa papryka.
Kawa zbożowa (1,7)

II Śn. Jabłko / Woda do picia
Barszcz ukraiński z fasolą, jarzynami (9),
zabielany (7).

Kotlety jajeczne (3) ze szczypiorkiem, puree
ziemniaczane (7
), mizeria z ogórków na
jogurcie naturalnym (7)
Kompot wieloowocowy
Galaretka truskawkowa z
wiórkami gorzkiej czekolady i
świeżymi borówkami.
05.03.25r.
Chleb mieszany “pełne ziarno” (1)
z masłem (7)
, pasta z suszonych
pomidorów, słonecznika i zielonej
pietruszki, ogórek kiszony.
Kakao (7)

II Śn. Pomelo/ Woda do picia
Żurek(1) z ziemniakami, jarzynami (9),
jajkiem (3), zabielany (7).

Makaron świderki (1) z białym serm (7) i
musem truskawkowym.
Kompot wieloowocowy

Baton (1) z masłem (7), zielonym ogórkiem i czarnuszką.

Herbatka miętowa.
 
06.03.25r.
Chleb orkiszowy (1) z masłem(7),
szynka gotowana wieprzowa, szpinak
baby, pomidor.
Kawa zbożowa (1,7)

II Śn. Naturalny sok owocowowarzywny
( Jabłko, mandarynka, papryka, marchew)
Zupa marchewkowa z makaronem (1),
jarzynami (9)
, natką pietruszki, zabielana (7)

Pieczeń rzymska w sosie chrzanowym (7),
ziemniaki, buraczki na ciepło.
Kompot wieloowocowy
Jogurt naturalny (7) z
musem z mango i
herbatnikami maślanymi
bez cukru (1)
07.03.25r.
Chleb mieszany (1) z masłem (7), i
żółtym serem (7), jajecznica (3)
ze
szczypiorkiem, ogórek zielony.
Kakao (7)

II Śn. Gruszka / Woda do picia
 
 
Zupa wiejska z ziemniakami ,jarzynami(9),
natką pietruszki, lubczykiem, zabielana(7).

Pulpety rybne z miruny (4) w sosie
pomidorowym, kasza orkiszowa, surówka z
kapusty kiszonej, marchwi i oliwy z oliwek.
Kompot wieloowocowy.
Muffinki bananowe - wyrób
własny (1,3,7)

Herbatka z róży

 

 

Dzień

Śniadanie/ II Śniadanie

25% energii / 5%energii

Obiad

35%energii

Podwieczorek

10% energii

24.02.25r.
Chleb mieszany(1) z masłem(7), pasta z żółtego sera (7) i ogórka kiszonego, papryka kolorowa.
Kakao (7)
 
II Śn. Jabłko / Woda do picia
Zupa kalafiorowa z manną (1), jarzynami (9), zabielana (7).
 
Kasza jęczmienna (1) z gulaszem wieprzowym, ogórek kiszony w słupku.
Kompot wieloowocowy.
Kisiel z czarnej porzeczki (wyrób własny) z rurką waflową (1,3).
25.02.25r.
Chleb orkiszowy (1) z masłem (7) i miodem. Zupa mleczna (7) owsianka (1) z żurawiną.
Herbatka z cytryną
 
II Śn. Mandarynki / Woda do picia
Zupa ogórkowa z ziemniakami , jarzynami (9), zabielana(7).
 
Placuszki ziemniaczane (1,3) z kleksem jogurtu czosnkowego (7).
Kompot wieloowocowy 
Pieczywo pełnoziarniste Vasa (1) z masłem (7), pomidorem i prażonym słonecznikiem.
 
Herbatka wiśniowa
26.02.25r.
Chleb mieszany “pełne ziarno” (1) z masłem (7), pierś wędzona z indyka, pomidor, ogórek zielony.
Kawa zbożowa (1,7)
 
II Śn. Naturalne chipsy z gruszki / Woda do picia
Zupa krem jarzynowa (9), zabielana (7), podana z groszkiem ptysiowym (1)
 
Pierogi ruskie (1,3,7), podane z zeszkloną cebulką, surówka z marchwi i jabłuszka.
Kompot wieloowocowy

 

Banan polany gorzką czekoladą.
 
Herbatka miętowa.  
 
 
27.02.25r.
Chleb żytni(1) z masłem(7), pasta z białego sera (7), szczypiorku, i rzodkiewki, ogórek zielony
Kakao (7)
 
II Śn. Naturalny sok owocowo-warzywny ( Jabłko, gruszka, szpinak, cytryna)
Zupa szpinakowa z ziemniakami, jarzynami (9), natką pietruszki, zabielana (7).
 
Potrawka warzywna z brązowym ryżem i kurczakiem.
Kompot wieloowocowy 
Pączusie gnizda (wyrób własny) (1,3,7)
Herbatka malinowa
28.02.25r.
Chleb mieszany (1) z masłem (7), “zielona” pasta z awokado i jajka (3), pomidor.
Kawa zbożowa (1,7)
 
II Śn. Marchew, kalarepka do chrupania/ Woda do picia
 
 
Zupa ryżowa z jarzynami(9), natką pietruszki, lubczykiem, zabielana(7).
 
Ryba miruna w panierce (1,3,4), ziemniaczki, kapusta kiszona na ciepło z cebulką.
Kompot wieloowocowy.
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi (wyrób własny) (1,3,7)
Kubeczek mleka (7)

 

 W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami  substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.  Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy:  lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia,oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona, pieprz, pieprz ziołowy, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa,  sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

UWAGA: Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Lista składników alergennych oznaczone numerami :

1.

zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym pszenica orkisz i khorasan), żyto,  jęczmień, owies i produkty pochodne

8. orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie,  laskowe, nerkowca,  orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe), migdały i oraz produkty pochodne produkty pochodne.
2. skorupiaki i produkty pochodne 9. seler i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne 10. gorczyca i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne 11. nasiona sezamu i produkty pochodne
5. orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne 12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2  dla produktów w postaci gotowej do spożycia 
6. soja i produkty pochodne 13. łubin i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne 14. mięczaki i produkty pochodne